Uipath se clatină. Cum a ajus imperiul fondat și părăsit de Dines aproape de colaps, i s-au „ras” dintr-un foc 70.000 euro

de: Alexandru Puiu
21 08. 2023

Unicornul românesc Uipath, care s-a impus pe piața globală luând prind surprindere giganții din zona tech pare să aibă probleme serioase, cel puțin de imagine.

Compania fondată de magnatul român Daniel Dines tocmai a aflat că a fost sancționată destul de usturător Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Amintim că, vara aceasta, Dines și-a dat demisia din poziția de director executiv al companiei. Totuși, acesta n-a plecat definitiv, ci se va ocupa de inițiativele de inteligență artificială ale gigantului cu sediul la New York.

Vorbim despre aplicarea unei amenzi de 70.000 de euro, pentru divulgarea datelor personale a 600.000 de utilizatori.

Imperiul UiPath, fondat cu mari eforturi de Dines, are probleme mari

Problema este una întâlnită în ultima perioadă la mai mulți giganți din zona tech, precum însuși Google, care a primit de-a lungul timpului mai multe astfel de sancțiuni pe zona de confidențialitate a datelor.

Totuși, vorbim despre o lovitură de imagine importantă, care afectează întotdeauna companiile ce sunt sancționate astfel de organele abilitate, indiferent de țara unde are loc verificarea și taxarea greșelilor respective.

„Astfel, Uipath SRL a notificat o încălcare a confidențialității datelor cu caracter personal, constând în publicarea datelor cu caracter personal a unui număr semnificativ de utilizatori ai Platformei Academy pe un website accesibil la o adresa URL. În cadrul investigației, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a constatat că Uipath SRL nu a pus în aplicare măsuri tehnice și organizatorice adecvate pentru a asigura că, în mod implicit, datele cu caracter personal nu pot fi accesate, fără intervenția persoanei, de un număr nelimitat de persoane, incluzând capacitatea de a asigura confidențialitatea și rezistența continue ale sistemelor și serviciilor de prelucrare, precum și un proces pentru testarea, evaluarea şi aprecierea periodice ale eficacităţii măsurilor tehnice şi organizatorice pentru a garanta securitatea prelucrării”, se transmite în comunicat.

Un aspect interesant ce trebuie menționat este acela că autoritățile ar fi demarat controalele ca urmare a transmiterii de către operator a unei notificări de încălcare a securității datelor cu caracter personal în temeiul Regulamentului General privind Protecția Datelor.

Pe de altă parte, Dines își extinde afacerile. Magnatul român a cumpărat acțiuni în valoare de aproape 30 milioane de lei la dezvoltatorul imobiliar One United Properties.

„Vânzarea de acțiuni a fost realizată pentru a respecta dreptul de opțiune de cumpărare acordat Icevulcan Properties Ltd. în conformitate cu contractul de cumpărare de acțiuni din data de 31 mai 2021, dezvăluit în prospectul publicat în iunie 2021 în legătură cu oferta publică inițială desfășurată de Emitent”, arată un raport publicat la Bursa de Valori București (BVB) de One United.

La momentul de față, conform datelor Forbes, Daniel Dineș are o avere estimată la 1,9 miliarde de dolari, fiind al treilea cel mai bogat român, după frații Adrian și Dragoș Pavăl (proprietarii Dedeman) și Ion Țiriac.